Fallstudie fria bilder: Solglasögon

De möjligheter som finns för att hitta fria bilder varierar givetvis utifrån vilket motiv man söker och hur bilden ska användas. Här tittar vi över som möjligheterna till fria bilder för ett exempel: solglasögon.

Den mest omfattande tillgången till fria bilder finns icke-kommersiella användning och/eller webbdomäner som inte är kommersiella. Men även för kommersiell användning finns ofta fria bilder att hitta. Här tittar vi över några möjligheter som finns med solglasögon som exempel.

Creative commons på Flickr
Sökfunktionen på bilddelningssajten Flickr håller hög kvalitet och Flickr är den sajt som i särklass har flest bilder med någon creative commons licens. Olika licenserna finns för skild användning t.ex. kommersiell respektive icke-kommersiell.

För icke kommersiell användning på den här bloggen kommer alla foton i Hundar med solglasögon från Flickr. Hur man söker på Flickr finns beskrivet här creative commons och Flickr.

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: Daniel Greene

Bilder i public domain och Wikipedia
Wikipedia betalar så vitt jag aldrig vet för de bilder de använder utan de är antingen publicerade med specifikt tillstånd för Wikipedia eller har någon licens som gör det möjligt att använda bilden åtminstone för icke-kommersiell användning. En styrka med Wikipedia är att relevanta bilder är lätta att hitta genom att slå upp respektive sökord. Genom att klicka på bilden hittas information om licensen.

Fotot nedan hittades på sunglasses, uppges vara i public domain och användes i Solglasögon i bild och kultur.

Bilden nedan av John Lennon tillhör United States Congress och är i public domain. I fotot ser vi att John Lennon bär teashades med ljustglas. Fotot togs vid en protestmarsch.

Fotot användes i den här artikeln om solglasögon: Solglasögon – Från Mode till Hälsa.

Bilder från webbutiker
Söker man bilder på en specifik vara eller något som illustrerar ett varumärke är webbutiker utmärkta. Normalt äger de själva bilderna som de använder och explicit tillstånd att använda deras bild fodras. Normalt kan du få det när du länkar till till webbutiken i samband med användning eftersom det gynnar dem med trafik.

På min blogg om prylar gör jag regelbundet flera postningar med sådana bilder. Det är enkelt och har bra läsarintresse kontra tiden de tar. Ett exempel är Ray-Ban – Klassiska solglasögon där bilder på Ray-Bans syns, text, länktips m.m.

Fotot nedan användes i bloggpostningen Solglasögon i bild och kultur här på Bloggbilder:

Och kommer från en webbutik här: Ray-Ban Wayfarer.

Mode från 1960- tillochmed 1980-talet
Den här artikeln skrev jag som ett exempel: Solglasögon är mode: Åren från 1960- till 1980-talet. Den använder bilder som är fria därför att de ägs av amerikanska myndigheter. Dessutom har den två bilder som publicerats med tillstånd från en webbutik. Den stora styrkan bilder från webbutiker har är att varorna ofta är vettigt sorterade. Det blir därför enkelt att hitta något särskilt man söker efter. Kom ihåg att be webbutiken om tillstånd att använda deras bild.

En av bilderna är den här:

Den föreställer den amerikanska testpiloten F.W. ”Mike” Hunter. I bilden bär han Ray-Ban Aviator. Bilden togs oktober 1942 men än idag hör Ray-Ban Aviator till de solglasögon som säljer mest. Fotot hittade jag på Wikipedias uppslagssida för Ray-Ban Aviator.

Köpguiden vi publicerat på Nyfiken vital har vi här: Solglasögon. Den hjälper dig välja rätt solglasögon för att undvika skador. CE-märkning minimum men solglasögon bör också filtrera blått ljus för att risken för att inte risken för åldersberoende förändringar i gula fläcken ska öka.

Annonser

4 kommentarer »

  1. […] Fallstudie fria bilder: Solglasögon Uppdatering av inlägg om hästar Hundar med solglasögon […]

  2. Skön artikel! Intressant material att läsa inför solglasögonsäsongen!

  3. I have learn a few excellent stuff here.
    Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to
    make the sort of fantastic informative site.

  4. I’m no longer certain where you’re getting your info, but good topic. I must spend some time studying more or understanding more. Thanks for wonderful info I was in search of this info for my mission.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: