Kvinnliga förebilder i matematik krävs: Tipsa och Ta konceptet!

Detta inlägg är från Kvinnliga förebilder inom matematikNyfiken vital bloggen. Det för att se om läsarna här har tips på kvinnliga förebilder inom matematik, fysik m.m. Lika viktigt är att peka på värdet av konceptet som lätt går att göra på de flesta bloggar och nättidningar vilket kan leda till fler kvinnor inom matematik vilket är viktigt därför fler perspektiv kan ge oss bättre lösningar och det krävs för att möta miljöförstöringen.

Projektet för att placera ut kvinnliga förebilder inom vetenskap i Nyfiken vital är som vi skrev långsiktigt där antalet ökar kontinuerligt i lugn takt. Det är vad som är nödvändigt givet att det inte är vad som direkt lär betala sig via ökade annonsintäkter eller trafik.

Det initierades som en reaktion på det problem forskning om kvinnor och matematik indikerade där själva myten att kvinnor är sämre i matematik minskar kvinnors förutsättningar att prestera i matematik (se t.ex. Kvinnor är lika bra i matematik och I matematik har kvinnor intellektuellt samma förutsättningar i Nyfiken vital). Där effekten dessutom är kortsiktigt verkande på arbetsminne.

Positiva stereotyper är vad som kan placera skadeverkningar av negativa stereotyper. Givet att projektet föddes ur den problematik forskningen om kvinnor och matematik indikerade var det lite olyckligt att vi inte började med kvinnliga förebilder inom just matematik.

Där har dock de två första nu placerats ut och fler kommer givetvis tillkomma över tiden där ju projektet kommer fortgå kontinuerligt så länge nu Nyfiken vital finns kvar på samma sätt som idag.

I Matematik för en bättre värld har vi nu Maria Gaetana Agnesi (1718 – 1799). Förutom faktarutan skrev jag ett program till GNU Octave för att illustrera The Witch of Agnesi vilket är en kurva hon ”upptäckte”. Det finns att hitta i:

www.nyfikenvital.org/files/Octave/agnesi.m

Jag tog dock inte med det nu därför att det känns som jag gjorde något fel i programmet. Vid ett senare tillfälle kan det dock passa för en till faktaruta med henne där The Witch of Agnesi diskuteras istället för hennes bok Analytical Institutions.

I artikeln Statistiska funktioner i GNU Octave togs den betydligt äldre Hypatia från 400-talet med. Dessutom diskuterades nyplatonismen som hon var vid tiden en viktig ledargestalt inom vilket kan ha föranlett att hon mördades av en kristen mobb 415 e.v.t.

Dessutom togs ett citat av Socrates Scholasticus med på uppslagssidan om GNU Octave där han refererar till Hypatia.

Huvudsidan för kvinnliga förebilder byggdes också ut med de första två externa länkarna som går till:

Alphabetical Index of Women Mathematicians (Agnes Scott College)
Kvinnliga matematiker (Uppsala Universitet)

Den första listar några historiska kvinnliga matematiker (listan är inte på något sätt komplett och vår uppslagssida kommer behöva kompletteras med fler liknande resurser) medan den andra är en databas över nu verkande kvinnliga matematiker relaterade till Sverige.

Annonser

3 kommentarer »

 1. Karin said

  Bra ide

  Ska fundera och skriva eller blogga några. Vad jag ska tipsa om på min blogg.

 2. Tipsar du om idéen och inlägget på din blogg skriv det gärna i en kommentar också så ska jag lägga till en länk till det i inlägget som får vi som en lista dem.

  På så sätt kan läsarna kan hitta vad andra tycker och kanske upptäcka fler möjligheter som inte jag tänkte.

 3. Filip said

  Väldigt bra idé!!!!!!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: