Trident II avfyrad i lysande briljant skönhet fylld av härlig kraft

Få saker tycker jag i effekt sämre om än stora otäcka vapen. Därmed inte sagt att de givet andra omständigheter inte kan ha ett i en specifik situation nödvändigt värde. Du kan helt enkelt ställd mot vissa entiteter sakna andra vägar än att väpna dig även om det handlar om kärnvapen.

Dessutom som vi kan se i bilden ser de riktigt tjusiga ut när raketer som kan bära dem avfyras:

Vad vi har i bilden är fenomenala Lockhead Martins Trident II. En kraftfull ballistisk missil som avfyras från strategiska ubåtar framtvingas av sovjetisk aggressiv och otäckt ondskefull vapenutveckling:

”Trident II was developed in response to the development of a large number of heavy, increasingly accurate, MIRVed ICBMs, such as the R-36, by the Soviet Union. These missiles seriously threatened the survival of Minuteman III missiles in their silos. If the Soviet Union could knock out the majority of these missiles and strategic bombers when on the ground, it would have left the United States with no retaliatory capabilities.”

Från: UGM-133 Trident II

Trident II används både i amerikanska och brittiska flottan. USA har troligen 14 st ubåtar bärande dessa men åtminstone jag skulle försöka ha ett par hemliga undangömda ubåtar också. Royal Navy har fyra stycken. Givet vad ubåtarna kan bära i pay-load är redan en ubåt väldigt mycket:

”nuclear MIRV. Up to eight W88 (475 kt) warheads (Mark 5) or eight W76 (100 kt) warheads (Mark 4). The Trident II can carry 12 MIRV warheads but START I reduces this to 8 and SORT reduces this yet further to 4 or 5.”

Från: UGM-133 Trident II

D.v.s. totalt 12 * 8 * 475 kg per Trident II = 96 * 475 kg per Trident II missil = 45 600 kg.

Till exempel USS West Virginia har 24 st Trident II medan HMS Vigilant har 16 st.

Nu har jag säkert räknat eller tänkt fel någonstans på vägen men det är verkligen mycket redan vid mycket mindre så det gör varken till eller från.

Den road eller av andra orsaker intresserad av kärnvapen som kan avfyras från ubåtar kan uppmärksamma att Kina sägs ska eller har börjat bestycka sina få ubåtar med en ny generation – deras andra – med kärnvapen bestyckade missiler:

JL-2 | Wikipedia

Mer och mer tror jag att vi är på väg mot en ny period av kapprustning. Jag kan inte påstå att jag är direkt road av det som koncept eller gillar vad det kan innebära men tvingas det fram kan det vara nödvändigt. Var teknisk överlägsenhet alltid kommer ligga råder eller ingen tvekan om. Det skulle alla vara så mycket bättre att Kina lade dom investeringarna på istället den egna befolkningen. De kommer ändå aldrig uppnå någon relativ skillnad i slagkraft genom att bygga ut sin armé. Tvärtom kommer det endast resultera i att den relativt minskar mot den amerikanska, australiska, japanska och brittiska, liksom givetvis Nato i sin helhet.

Otäcka stora vapen är lite lätt osmakliga men kan upplevas vara nog så trevliga och lugnande att ha. Att försöka förändra sådan slagstyrka är som ett jakthorn för gamla rävhundar. Risken är att om vi ger det ett tag kommer vi alla hålla på att bygga olika sorters otäcka vapen. Tidiga generationers välkända såväl som helt nya typer (ett område jag tittade på redan 1997 – att jämföra med mer juniora lösningar jag sett senaste åren).

Det är så mycket mer tilltalande om vi kunde undvika det. Inte minst kan jag se att det inte är särskilt trevligt att växa upp under kapprustning.

Annonser

1 kommentar »

  1. marknad said

    Ja eller egentligen mer ärligt är vi redan i en period av allt tydligare kapprustning även om det ännu är som den första lutningen på en puckel som kan bli mycket värre.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: