Collie känns som en allvarlig hund

Collie åtminstone i populärkultur (jag har ingen direkt egen erfarenhet av hundrasen) känns som en allvarlig hund – Alltid på ett uppdrag för att rädda folk som drunknar, hämta folk till ett hål i marken där någon ramlat ner, organisera andra insatser o.s.v.

Det är självklart trevliga och bra egenskaper vi behöver i massor av situationer även om det självklart kräver en del träning på naturliga färdigheter.

Färdigheterna just här som är mest användbara rör koncentrationsförmåga och allmänt fokus. Det är inte optimalt att din Lassie på väg att hämta hjälp tar upp viltspår eller springer efter löptikar och glömmer bort Little Tim (eller vad de kan heta) som ramlat ner i en gruva. Dom egenskaperna precis som jag pekade på i:

Canaan Dog är en israelisk hund

Är uppfattar jag vanliga hos brukshundar. Några tillämpningar av dessa där det utmärkt framgår är:

1. Skallmarkering. Hunden har hela tiden blicken på samma person och flyttar sig efter denne på bestämt avstånd utan att titta på annat förrän du kallar in den.

2. Spåra. Hunden ska följa en doft utan att ta upp roligare spår (därmed inte sagt att de flesta spårhundar klarar att hantera löptikar för det gör de inte).

3. Gå fot. Brukshundar går ofta att träna till att riktigt uppmärksamt gå fot med nosen hela tiden riktad mot dina ögon. Hela tiden blicken på dig och kroppen mot benet utan att titta på något annat. Andra hundar kan du lära att ”gå fot” men för att nå dit behöver du normalt en brukshund: collie, bordercollie, schäfer, tervuens o.s.v.

Ändå där jag själv är i livet skulle jag föredra en liten gullig hund. Så har det givetvis inte alltid varit i livet. De har sällan någon koncentrationsförmåga av den här typen att tala om men de är roliga på många andra sätt.

En brukshund med hög koncentrationsförmåga om än exceptionell är helt enkelt – oavsett hur skicklig du är på att träna och instruera dem – en aning jobbiga. De vill ständigt lösa problem, kräver en massa motion o.s.v. En optimal dag för dom är springa två kilometer efter spår, valla in några får som rymt iväg, organisera en räddningsinsats, jaga iväg ett par inbrottstjuvar och avsluta dagen med trettio minuters dressyr. Enklast trivs de på klassiska bondgårdar där det där är naturliga arbetsuppgifter de kan göra tillsammans med bonden under dagen.

Jag kan förövrigt misstänka att orsaken till att småhundar är utmärkta att blanda med större hundar för att vakta byggnader har att göra med att de har sämre koncentrationsförmåga. De reagerar tidigare på förändringar och väcker upp de stora hundarna. För större fabriksbyggnader kan t.ex. en ovanlig men optimal mix vara ett par småhundar som får gå lösa bäst de vill och några stycken riktiga vakthundar i brytkoppel. Småhundarna går iväg och undersöker det mesta, och kommer visst småskälla onödigt men det vänjer sig vakthundarna med och när det är skarpt hör de skillnaden. När det sker knäcker de brytkopplet och kommer kutande. Har de riktigt tur kommer rent av inbrottstjuven sitta och gulla med småhundarna.

Mer om hundrasen collie:

Collie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: