Myten om Prometheus

Myten om Prometheus är på många sätt unik. Prometheus stal elden från gudarna som människan på något sätt lyckats överleva utan trots vintrar och matlagning. Exakt varför gudarna hållit den för sig själva är mer osäkert men historiens gudar var ju i allt precis som människor. Rent symboliskt är idéen ändå tilltalande genom att den går att applicera på nästan vad som helst för att ge lite kulturell färg utan någon ansträngning.

Myten speglar också människans ständiga oro för vad som är nytt som tycks både skapa möjligheter och problem trots att egentligen väldigt lite någon förändras annat än fler automater och verktyg som förlänger eller förstärker vad människokroppen redan kan göra skapas:

Springa, vagn, cykel, pulka, bil, båt, rymdskepp…
Prata, skrika, telegraf, telefon, kommunikationsradio, radio, TV, mobiltelefon, internet…

Egentligen är människan med ett fåtal undantag ett däggdjur som tenderar att överoptimera metoder för näringsintag på alla möjliga sätt. Det är ”underligt” hur ofta problemet som ska lösas falerar det förvånande ofta även för stora regioner som kan svälta hur imponerande det tekniskt än är idag. Ibland kan jag bli fascinerat road över just bristen på insikt som jag tror är vad som skapar problem vi har svårt för att lösa: svält, sämre ekonomiska tider, svårigheter att samarbeta (verkligen orsaken till t.ex. Andra världskriget och just feltolkning av vad som troddes vara påverkande faktorer) o.s.v.

Utanför det handlar egentligen det lilla vi skapar om berättelser, avbildningar m.m. rörande inhämtning av näring, skapande av verktyg mer eller mindre maskerat, eller idéer om påhittade saker som kan påverka samma saker.

När jag tittade över bilderna i Wikimedia Commons och uppslagssidan i Wikipedia för Prometheus blev jag egentligen inte särskilt imponerad av den konst som fanns fotograferad. Givet det unika i myten i mänskligt djup förvånar det att dom inte mer skiljer sig från vilken typisk grekisk hjälte i konsten som helst. Två bra exempel på det har vi nedan.


Målning av Jan Cossiers någon gång under 1600-talet och finns på www.gallery.am

Ännu mer att det framgår nedan efter att han bundits vid berget:


Målningen är av från 1868.

Inte särskilt förvånande fanns väldigt få fotografier att hitta relaterade till Prometheus på Flickr. De få jag hittade på statyer upplever jag ändå bättre fungerar det unika i myten:


Foto: Jonhurd Licens: CC by 2.0

Orsaken kan mycket väl vara att statyerna är senare och bättre fångar nutiden i vår kultur och historia där vi på ett annat sätt ser på sådant här. Lika troligt är att sådan här konst förr mycket påverkades av det lilla av världen konstnärerna sett, beställarnas idéer om vad de ville ha på väggarna mer än alltid någon genomtänkt reflektion.

Associerad med Prometheus är ju Pandora och en helt underbart orealistisk avbildning av någon människa har vi i den här målningen:

Vi vet ju alla hur det går till när män eller kvinnor är nyfikna. Ändå är det en väldigt tydlig avbildning just på nyfikenhet. Visuella egenskaper som kommunicerar det har överdrivits in absurdum.

Jag kan sedan visst förstå att man kan uppleva att jag har en överdrivet cynisk bild av mänskligheten. Ändå skulle det förvåna mig om det inte är den vägen som möjligen kan tillföra viss stabilitet i områden där vi har problem.

Läs mer om myterna i Wikipedia:

Prometeus
Pandora

Annonser

4 kommentarer »

  1. […] Myten om Prometheus […]

  2. […] Myten om Prometheus […]

  3. You know as a result significantly regarding this kind of subject, forced me to many people feel accept is as true coming from quite a few many attitudes. Their like individuals ‘re not serious except if it’s some thing to perform together with Female coo! Your own personal stuffs exceptional. Constantly attend to that!

  4. coffee facts

    Myten om Prometheus | Hans Husman talks about free photos and creative commons

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: