Blodhundar i bild

Några trevliga bilder på blodhundar hittade på Flickr…

En hel del hundraser tycker jag ser väldigt annorlunda ut när de är valpar men en blodhund känner man alltid igen:


Foto: Meaganjean Licens: CC by 2.0

Jämför med denna vuxna blodhund:


Foto: Superfantastic Licens: CC by 2.0

Så är blodhundar bättre på att spåra än andra hundar? Jag vet inte och har inte sett över studier men viss erfarenhet av att spåra om än inte med blodhund fick man väl under värnplikten. Oavsett vad som ev. är känt och erfarenhet av schäfrar misstänker jag att någon större skillnad mellan brukshundar inte finns när det gäller doftorgan.

Däremot kan man så klart tänka sig att vissa hundar har egenskaper i övrigt som gör dem mer lämpade. Just för att spåra utan brukshundskrav i övrigt (som ju schäfern har) är ju ”fri” motivation bra ungefär som för jakthundar men samtidigt krävs viss sävlighet eftersom de inte kan springa helt fritt. Kanske har blodhunden en del av båda? Kanske kan vi se det illustrerat i den här bilden?

I övrigt – och inte alls seriöst genomtänkt – vill jag inte helt utesluta att dom stora öronen och övrig överskottshud kanske är till viss nytta. Ett problem med spårhundar är ju förmågan att koncentrera sig. Dom blir uttråkade, får vitring på vilt och börjar i smyg spåra det istället, noterar att en hona urinerat i närheten och inte alls att sådant behöver vara lätt att upptäcka. Äldre rutinerade bevakningshundar på F21 kunde när de kände för det lossas spåra ett tag för att hålla en nöjd trots att de tappat spåret eller inte brydde sig.

Dessa enorma öronen kanske hjälper till med koncentrationen? När blodhunden har nosen neråt reduceras visuella intryck från sidorna ordentligt – Öronen skymmer. Dessutom att de lätt hela tiden slår mot hunden kanske även tillför något? För rörande den sista bilden gäller ju att när hundar springer på det där sättet ska spåret vara väldigt färskt och ligga i luften. I övrigt behöver de ha nosen nere i marken. Jag tror nog sådant kan ha större betydelse än en högst eventuell skillnad i antal doftreceptorer.

När det gäller historisk avel är gissar jag förklaringen till utseendet inte har något med faktisk förmåga att göra. Snarast tror jag att den stora nosen givet begränsad kunskap hur sådant här egentligen fungerar inte var orimligt att anta var associerat med förmåga. Så när en hund föddes med en stor nos började man avla på den. Sådant utan att ha någon effekt alls kan säkert givet att dom inte är sämre än andra hundar skapa en föreställning om de faktiskt är bättre på att spåra. Det är ju inte så att man förr hade varken kunskap eller förutsättning i övrigt att göra några seriösa studier ens från faktiska resultat. Storlek på nos kan sedan genetiskt vara kopplat till öron och övrigt speciellt i utseendet.

3 kommentarer »

  1. marknad said

    Egentligen är väl inte heller nosen större men överskottshuden gör ju att det ser så ut.

  2. […] Blodhundar i bild […]

  3. […] Fler foton på blodhundar Blodhundar i bild […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: