Amuletter för tur

Wikimedia Commons såg jag hade en ganska stor samling med bilder på amuletter:

Amulets

Det är ju sådant som kan kännas bra och går något bra är det lätt att få för sig att ett orsakssamband finns. Mer intressant än det just för amuletter är kanske vid tillfälle ta sig en titt på ev. samband mellan utseendet på dem. Gissnings är det i mycket obefintligt men inom vissa områden tror jag säkert att det finns.

En aning besläktat – men inte helt för här finns praktiskt värde – är detta ett exempel på:

”IDS V – Lösning ej aktuell för väldigt formella organisationer där inte en paranoid ledare kan lägga något eget men är verkligen vad som kan vara viktigt nog. Det är en lösning ingen annan mer än kanske någon annan vidrör eller ens behöver känna till. Kanske är den inte mer avancerad än att rapportera mängden nätverkstrafik som går till ett visst system.”

Från: Due dilligence i nätverkssäkerhet

Du har en lösning som ”rationellt” ska fungera, har någon certifiering, har testat enligt någon viss metodik. I praktiken kan man dock inte lita på sådant och ofta går det fel. Någon liten extra sak – a good luck charm – kan kännas trevligt. I high stake games är det lilla extra kanske även för rena amuletter inte helt utan betydelse om än inte mer än att de förändringar eller utvidgar hur vi tänker. För en extra säkerhetslösning kan även i skapandet av den åtminstone om det sker oberoende ge värde.

Amuletter är heller ingenting man typiskt bär synligt. Åtminstone inte om det inte är en symbol för en allmänt godtagen religion eller dylikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: