Att illustrera ADHD

På Nyfiken vital har vi ett tema om ADHD. Än så länge har vi publicerat en del nya lite större artiklar samt flera nyheter. Bit för bit under temat byggs också vår huvudsida ut. En svår fråga för något sådant som ADHD och särskilt som här när det är ett stort tema är hur man ska illustrera det. Problemet blir inte minst allt tydligare på huvudsidan allt eftersom den blir större och större.

Så jag tänkte att jag behöver börja tänka till här på bloggen. Sedan när den är klar om cirka 15 – 30 dagar så får vi se hur det blir. Här har vi några första idéer…

ADHD – Självskattning

Tittar vi hur Dr Ola Lundin som bör vara en av de mest erfarna svenska psykiatrikerna när det kommer till ADHD gör använder han självskattning i dator. Det har värdet att han kontinuerligt kan följa hur patienten upplever att behandlingen fungerar. Liknande självskattning tillsammans med mängder av andra tester används även vid diagnos. En skärmdump av hur det ser ut kan vara en illustration och särskilt i samband med ev. diskussion kring diagnosticering eller en faktaruta runt det.

Nedan har vi ett exempel på hur det kan se ut från hemsidan Ola Lundin har.

ADHD-skattning översatt & anpassad av Ola Lundin.

ADHD-skattning översatt & anpassad av Ola Lundin.

Bild av hjärnan

Den här bilden av ämnesomsättningen i hjärnan är en utmärkt illustration av ADHD. PET-bilden kommer från forskning gjord av National Institutes of Health på ADHD och fanns med i artikeln Cerebral glucose metabolism in adults with hyperactivity of childhood onset som publicerades i The New England Journal of Medicine.

ADHD Hjärna

Hjärna med ADHD har vi till högre. Lägre aktivitet avseende ämnesomsättning av glukos syns.

Det var år 1990 artikeln publicerades så den har med andra ord några år på nacken. Men det vanligaste är ju faktiskt utanför nyhetsmedia det vanligaste att man använder bilder för stämning och miljö. Därmed kan bilden gå utmärkt att använda även om man inte kommenterar forskningen så länge den inte används missvisande.

Bilden upptäckte jag första gången i engelska Wikipedia som precis som alltid är utmärkt inspiration när det kommer till bilder: ADHD.

Bilder från historien

Faktarutor med något från historien är alltid praktiskt för att ge vit-plats något intressant. Sådant ger dessutom en till ingång till artikeln. Ingångar är allt som får folk att börja läsa. Återigen gav engelska Wikipedia utmärkt inspiration: ADHD. Nedan har vi bilder på några från historien som beskrivit symptom liknande ADHD. Tråkigt nog finns inte bilder eller uppslagssidor om de flesta som nämns. Ett undantag är emellertid Hippokrates där fria bilder finns som den nedan:

Hippokrates

Hippokrates

Illustrationer jag redan använt

Nedan har vi ett bilder som jag redan använt och som jag är nöjd med. Båda är stämningsbilder och har jag egentligen lite med ADHD att göra.

De humani corporis fabrica libri septem.

Hjärna från Andreas Vesalius (1514 - 1564) anatomiska verk: De humani corporis fabrica libri septem.

ADHD på Flickr

En sökning på Flickr för att visa bilder med en creative commons licens som möjliggör kommersiellanvändning och derivat gav flera bilder som går att använda…

Attribution thp365

I bilden nedan syns Adderall vilket är en av de mest använda ADHD-läkemedlen i världen, ett av de mest effektiva och ett som patienterna ofta upplever har färr biverkningar. I Sverige används det inte.

Attribution hipsxxhearts

AttributionShare Alike berbercarpet

Att komma på bra fria illustrationer till ADHD är som sagt inte lätt.

För mer inspiration har vi t.ex. den här svenska bloggen om ADHD och liknande psykiatriska funktionshinder som arbetar aktivt med visuella miljöillustrationer.

Annonser

7 kommentarer »

 1. So far, so good!
  Ser fram emot fortsättningen!

 2. P-O said

  Ha ha ha, vackert.
  Tack för det! Väntar också på fortsättningen!

 3. Verkar ju jättebra med lite härliga bilder och sådant, men google verkar inte ha riktigt hittat sidan.

 4. Hans said

  Hur menar du?

  Avseende blogginlägget:

  Det är indexerat. Avseende toolbar PR är det PR 4 vilket får sägas vara mycket högt för ett enskilt blogginlägg från den tidsperioden.

  För bloggen generellt får den 300 – 400 besökare dagligen via Google vilket känns acceptabelt för en icke kommersiell blogg.

 5. Networking said

  I go to see each day some web sites and information sites to read articles
  or reviews, except this webpage gives feature based content.

 6. Howdy! This blog post couldn’t be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll forward this information
  to him. Fairly certain he’ll have a very good read. I appreciate you for sharing!

 7. shipped said

  Adult sex toys products shipped discreetly quickly at low prices

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: