Att illustrera personlighetstest

Nästan alla personlighetstest på nätet är fullständigt oseriösa. Problemet är inte de uppenbart oseriösa utan de som framställer sig som mycket användbara. Mycket få av dessa har något bevisat värde och tvärtom har ofta seriös studie på seriös studie visat att de förvisso mäter något men vad de mäter vet man inte. Krav som ska gå att ställa inkluderar om vi tar exemplet arbete som ju är ett vanligt användningsområde:

  1. Bevisad förmåga att prediktera framtida beteende för signifikanta områden t.ex. risk för att personen går vidare för tidigt.
  2. Bevisad förmåga av värde vid rekrytering, som är ett vanligt arbetsområde, d.v.s. de ska visa att vissa värden ger medarbetare som genererar mer pengar.
  3. Bevisad förmåga att uppskatta vilket befintligt arbete en person har.

Mycket få test har gjort ett bra arbete här även om några finns. För många har man faktiskt bevisat att de inte uppfyller något av detta och dessutom pekat flera andra allvarliga problem. Flera av världens mest använda kommersiella test saknar t.ex. allt värde enligt välgjord forskning.

Personlighetstest – Rätt och fel

Därav gjorde vi får uppslagssida om personlighetstest på Nyfiken vital där vi går igenom allt man behöver veta om personlighetstest. Ska du köpa in ett personlighetstest för rekrytering eller förändring på arbetsplatser bör du läsa guiden så att du inte köper skräp. Ska du göra ett personlighetstest ska du absolut läsa den. Du vill inte göra ett oseriöst test och sedan fatta viktiga beslut från resultatet.

Förutom genomgång av olika tester och generella problem finns en stor samling med länkar till fördjupad information, journalreferenser och länkar till olika personlighetstester.

Bilder & Personlighetstest

Det kan vara intressant att titta hur jag illustrerade vår artikel om personlighetstest. Denna är egentligen tredje versionen och började för riktigt länge sedan som nyhet om ett nytt test. Sedan byggdes den om till en bredare artikel som dock var kortfattad. Nu byggdes den ut till den mest omfattande och vetenskapligt korrekta guiden till personlighetstest som finns på svenska.

Illustrationer och bilder kan delas in i följande grupper:

  1. Av personlighetstest.
  2. Av personer.
  3. Miljöbilder.

Illustrationer av personlighetstest

Projektiva test används inom psykodynamisk psykoterapi och där har vetenskapen hunnit ifatt. De saknar allt värde och har aldrig i kontrollerade studier visat att de kan säga något alls. Det samma gäller förövrigt psykodynamisk psykoterapi generellt som i princip är det samma som psykoanalys. Bilderna för att illustrera dessa personlighetstest såg dock bra ut 🙂

För att illustrera det projektiva testet rorschachtestet användes en bild med samtliga av de ursprungliga bläckpumparna som Hermann Rorschach fått för sig kunde användas som en ”röntgenkamera” av människans hjärna. Inget rorschachtest har någonsin visat sig ha ett värde i en seriöst kontrolleratd studie.

Rorschachtestet är ett personlighetstest som saknar all vetenskaplig dokumentation. Det är oseriöst.

Rorschachtestet är ett personlighetstest som saknar all vetenskaplig dokumentation. Det är oseriöst.

Om rorschachtest kan jag inte bättre än att citera vår artikel:

”Okritiska anhängare till rorschachtestet såg det som en möjlighet att se in i människans hjärna. Det blev snabbt mycket använt och välkänt. Kontrollerade studier kunde emellertid inte visa på något värde alls. Även när det gäller moderna efterföljare till testet finns tung vetenskaplig kritik liksom mot hela det psykodynamiska och psykoanalytiska området.”

Från: Nyfiken vital

Ett till helt oseriöst projektivt test men som också tråkigt nog också används än idag enstaka gånger ser vi en bild från nedan:

TAT är ett personlighetstest som är projektivt. Det bör inte användas.

TAT är ett personlighetstest som är projektivt. Det bör inte användas.

Ytterligare ett personlighetstest som aldrig visat sig säga något vettigt överhuvudtaget ser vi en illustration från nedan:

Lavater trodde att det gick att säga något om personligheten beroende på hur ansiktet såg ut.

Lavater trodde att det gick att säga något om personligheten beroende på hur ansiktet såg ut.

Lennar Sjöberg som är proffesor i psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm har också skrivit bra om personlighetstest i arbetslivet (PDF). Läs hans artikel! Han efterlyser förövrigt folk som kan ha uppmärksammat att det fullständigt rorschachtestet används i svenska domstolar t.ex. i vårdnadstvister.

Bilder på psykologer

Dessutom använde jag en hel del bilder på psykologer. Däribland Freud:

Freud

Freud

Och mystikern och filosofen om än ej vetenskapsmannen Carl Jung:

Carl Jung var filosof och mystiker men knappast vetenskapsman.

Carl Jung var filosof och mystiker men knappast vetenskapsman.

Freuds soffa använde jag som en miljöbild i en faktaruta om ännu fler personlighetstester:

Den soffa Freud använde.

Den soffa Freud använde.

Att illustrera personlighetstester

Att illustrera artikeln om personlighetstester var inte svårt även när man har begränsad budget som vi. Det fanns många bilder och illustrationer av hög kvalitet tillgängliga. För de flesta hade copyright helt enkelt gått ut så som för rorschachtestet. Portträtt av kända personer tycker jag förövrigt har ett värde. Det ger ett ansikte 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: