Se Hjärnan! och Hjärnatlas

Utställningen Se Hjärnan! har ett antal riktigt ambitiösa pressbilder. Överhuvudtaget är utställningen från det man kan se på webben bland det mest visuellt ambitiösa.

Utställningen som jag tolkar det försöker besvara frågan vad en människa är. När det kommer till tankar och känslor är det vårt centrala nervsystem, hjärnan som definierar oss. Viktigt för sådan förståelse är frågor som minne, medvetande och metakognition. Bättre förståelse av hur vi fungerar som människa kan hjälpa oss att skapa ett bättre samhälle.

Djupare system i hjärnan

En av de vackra pressbilderna som finns att använda i samband med att man skriver om utställningen är denna…

Djupare system i hjärnan

Djupare system i hjärnan

Företaget som gjort utställningen vill ställa som villkor för användning av bilderna att tillhörande bildtext ska användas. Det är inte något problem här men generellt när man gör det tycker jag att poäng finns att ange detta så att det är tydligt att redaktionellt oberoende för den delen av texten saknas. Bildtexten har vi nedan:

”En formgivares tolkning av hur det ser ut inne i vår storhjärna. Här finns en mängd strukturer som hjälper oss förstå vad det är vi upplever, hur vi känner och hur vi ser på vår omgivning. Storhjärnan är den mest komplexa delen av vår hjärna och den som främst skiljer oss från djuren.”

Pressbilderna från Se Hjärnan! finns här där också bildtexten citerades 2008-08-19. Förstasidan till utställningen på webben har vi här: Se Hjärnan!.

Hjärnatlas och Vandring i Hjärnan

Förutom själva utställningen finns en Hjärnatlas kopplad till en uppslagsbok om hjärnan. Båda hanteras av Sahlgrenska på domänen cns.sahlgrenska.gu.se. Dessutom finns något som hör till Se hjärnan! som också heter Se hjärnan och finns hos Forskning.se här. Där kan man också bläddra runt och se illustrationer av olika delar av hjärnan med lite tillhörande text.

Annonser

1 kommentar »

  1. […] under Foto ·Taggad Bild, Hjärna, Nervcell, Nervsystem, Neuron Jag bloggade om de vackra pressbilderna från utställningen Se Hjärnan!. Där tipsade jag även om en trevlig hjärnatlas liksom en interaktiv webbplats där man kan […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: