Tiden i foto

En långt ifrån orimlig idé är att tid är ett abstrakt begrepp vi använder för att tolka omvärlden. Att acceptera det behöver inte innebära att man förnekar säg relativitetsteorin som en relevant modell. Vi har t.ex. enligt den att det vi uppfattar som det förflutna kan vara framtiden för en annan person.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: sarmax

Rumtid
Men fysiken använder egentligen bara tid som ett praktiskt redskap just för att tolka omvärlden. Ex. mäta tiden det tar för att ett föremål att falla en sträcka. I teorierna är nog tiden lätt avskaffad och ersatt med begreppet rumtid.

Matematiken och tysken Hermann Minkowski föreslog rumtiden 1908. Rumtiden är enligt det en fjärde dimension förutom de tre läng, bredd och höjd vi åtminstone tror oss kunna se med ögonen. Rumtid möjliggör att se förändringar i världen som geometriska ändringar i rummet och tiden.

Hermann Minkowski syns i fotot ovan och mer finns att läsa om honom i Wikipedia.

Biologisk ålder
Inser vi att tiden till stor del är något vi uppfattar snarare än strikt existerar blir det lätt förvirrat varför vi åldras om vi inte märker det. Ett till praktisk begrepp blir då biologisk ålder. Man tänker sig att man dels har en ålder utifrån antal år man förflyttats i rumtiden och på det en biologisk ålder.

Biologisk ålder är vilken skada du orsakat dig själv eller orsakats från omvärlden under rumtiden du rört dig.

Attribution Foto: Sukanto Debnath

Månader
Månader kallas månader därför att de ungefär motsvarar ett månvarv runt jorden. En månad är ca mellan två fullmånad.

Attribution Foto: *L*u*z*a*

För alkemisten som tror sig se samspelet mellan solar och luna och naturens cykliska själ bör varken bli förvånad över rumtid eller måntid.

Punkt till punkt resor
Oavsett om man använder rumtid eller måntid är det rent praktiskt svårt att uppfatta att man förflyttar sig från en punkt till en annan utan att man upplever att ”tid” passerat. Punkt till punkt resor utan att tid går åt skulle givetvis vara en fantastisk uppfinning som gör världen och rymden mindre och vilken helt säkert skulle inleda en exceptionell ekonomisk boom.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: Matthew Fang

Just därför att tiden är något vi uppfattar är den relativ mot vår hjärna. Ibland känns det som tiden går snabbt och andra gånger saktare. Oavsett vilket kan vi sedan hinna med mer eller mindre i omvärlden respektive reflektera och utvecklas. Just så kanske punkt till punkt resor blir möjliga utan tid om man är sövd under dem.

Kor och Katter
En ko som tar det lugnt, funderar och är öppen för omvärlden kan tänkas uppleva mer under ett kortare liv än mycket annat biologiskt liv.

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: law_keven

Kanske är kor stora filosofer som prioriterar annat än vi människor? Det kommer som så mycket annat ner till hur tid uppfattas. Och hur uppfattar en katt tid?

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: fofurasfelinas

Time altering drugs
Jag är ännu inte 35 år men kommer fortfarande ihåg hur jag och Peter Fonda drack öl hemma hos Jim Morrison. Det måste vara alla time altering drugs jag tog eller kommer ta under 1960-talet.

Men så har vi nått slutet på tiden det tog att skriva det här. The End (video och musik) med andra ord som förövrigt kom med på Rolling Stone’s 500 lista över bästa musik någonsin och var 12 minuter lång.

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: ClintJCL

Och så ClintJCL blogg.

Annonser

2 kommentarer »

  1. […] intressanta och gick att lägga lite text runt så att det inte bara blev bilder. Resultatet blev: Tiden i foto. Alla bilder där är från Flickr utom den av Hermann Minkowski som jag hittade på […]

  2. Clint said

    Cool that you used my Jim Morrison postcard! Could you please link the picture to http://flickr.com/photos/clintjcl/200485809/ ? Flickr terms of service indicate that pictures hosted directly off of flickr should link to the corresponding flickr page. Thanks!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: