Illustrationer till amfetaminer

Några illustration som samlats till en kommande artikel.

Gammal reklam
Två gamla annonser för amfetaminer. Idag är det välkänt att båda kan orsaka allvarliga beroendesjukdomar. Vid den här tiden var riskerna emellertid sämre dokumenterade.

Följande är för Dexedrin (dexedrine). Dexedrin innehåller bara d-isomeren till amfetamin och anses påverka dopamin i högre utsträckning än l-isomeren.

I Dexamyl som en annons syns för nedan kombinerades d-amfetamin med amobarbital. Två mycket var för sig beroendeframkallande droger men med olika verkningsmekanism. Amobarbital är sömngivande och lugnande.Dexamyl skrevs ut mot depression.

Barbiturater använs knappt alls numera just därför att de ofta gav överdoseringar och var mycket beroendeframkallade. D-amfetamin är också mycket beroendeframkallande. Tillsammans ges något som troligenkan ha varit ett av de mest beroendeframkallande läkemedel som funnits.

Dexamyl togs bort från marknaden i USA först 1981 eftersom leverantören inte kunde visa att det hade effekt på depression. Det var ett av de 200 mest utskrivna läkemedlen i USA.

Läs mer här: Dexamyl.

En del anteckningar runt samma ämne att använda till samma artikel har vi här: Läkemedel mot ADHD.

Annonser

1 kommentar »

  1. […] september 2007 vid 6:51 am · Arkiverad under Okategoriserade Appropå förra bloggpostningen var den här artikeln på Aftonbladet en aning komisk: Leif GW Persson har testat nästan alla […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: