Foton som illustrerar nyheter läkemedel

Här tittar vi över några möjligheter för att illustrera nyheter om läkemedel med fria bilder. Möjligheter inkluderar bl.a. pressbilder, foton på piller och bilder på forskare.

Foton på piller med creative commons
Ett enkelt sätt att illustrera nyheter om läkemedel och och läkemedel är foton på piller. Det är en aning enkelt men ofta blir det ändå ganska bra. Fotografier av piller och läkemedel är kanske lite förvånande ovanligt utvecklat. Det går nästan att se som en konstform. Fler exempel finns på den här sökningen på Flickr.

Den här första gör sig bra i den här storleken men kan tänkas vara klurig att använda i en nyhet. Jag har inte prövat men kan tänka mig att den är svår att förminska snyggt.

Attribution Foto: net_efekt

Det här fotot tyckte jag var mycket bra. I USA får ju patienterna ofta sina piller i just sådana här burkar.

Attribution Foto: Shutr

Det här pillret ser ut som ett kosttillskott?

Attribution Foto: Bharat [O*] raM

Ljuset bakom får det att se intressant ut. Nästan som de brinner.

AttributionNo Derivative Works Foto: e-magic

Det här fotot gör sig helt säkert bäst förminskat.

AttributionShare Alike Foto: Grim Reaper With A Lawnmower

Här har vi ett foto som troligen passar bäst till nyheter om läkemedel snarare om läkemedelsforskning. Jag kan tänka mig att det kunde bli en bra illustration t.ex. till en nyhet om aktuell statistik kring förskrivning av lugnande medicin.

Attribution Foto: Fillmore Photography

Det samma kan nog sägas om detta läkemedel.

AttributionShare Alike Foto: trekkyandy

Här har vi fler röda piller. Röda piller anses lite mer effektiva än vita. Orsaken är de uppfattas som starkare vilket stödjer placeboeffekten. Faktiskt om man äter ett läkemedel regelbundet är det smart att intala sig vare gång man tar det att det är magiskt och kommer ha en fantastisk verkan. Det stärker upp effekten 🙂

AttributionShare Alike Foto: Grim Reaper With A Lawnmower

Pressbilder från läkemedelsföretaget
Läkemedelsföretagen har vanligen pressbilder tillgängliga. Villkoren inkluderar normalt att de ska användas i samband med nyheter om deras produkter. Foton på läkemedlet kan finnas, lokaler, forskare, chefer, logo liksom miljöbilder.

När det kommer till foton av läkemedlen är min erfarenhet att de ofta är för ”glassiga” för att riktigt hålla måttet.

Associerade bilder i faktarutor
Bilder som är ”associerade” är en till möjlighet. I en artikel vi skrev om ett läkemedel kallat cykloserin som förstärker effekten av terapi och snabbar upp inlärning gjorde vi en faktaruta om en familj av bakterier kallade Streptomyces. Orsaken är cykloserin, som är ett antibiotika, tillverkas av bakterien Streptomyces garyphalus.

Faktarutan var inte direkt klockren men det var svårt att komma på något riktigt bra. Där gick ju dock en bild av en bakterie från den familjen bra att använda. Särskilt som att ett foto som såg snyggt ut fanns tillgängligt i public domain:

Fotot kommer ursprungligen från CDC och hittades i Wikipedia.

Bilder på molekylen i Wikipedia
Är man riktigt desperat eller om det nu är relevant kan man ju också ta en bild på molekylen. Wikipedia har ofta bilder på dessa vilka vanligen har någon ”fri” licens. Är man inte ”tvungen” ska man undvika de där bilderna. De säger ingenting och är sällan meningsfulla i sammanhanget ens för de som kan tolka dem.

Ska man ändå ha en sådan gör sig de tredimensionella bättre än de platta (sedan säger de flesta mindre). Nedan har vi t.ex. metylfenidat:

Vilken måste sägas göra sig bättre än följande platta av cykloserin:

Sedan är det en annan sak att de tredimensionella rent faktamässigt säger folk ännu mindre än de platta 🙂

Illustrationen av metylfenidat är gjord av ”Sbrools” och licensen är Creative Commons Attribution ShareAlike license versions 2.5, 2.0, and 1.0″ att läsa här. Illustrationen av cykloserin använder en GNU licens vilket är helt olämpligt för foton och illustration. Namnet på den som gjort den framgår dåligt av sidan i Wikipedin.

Foto på obestämt lidande
En till möjlighet är ett foto på obestämt lidande. Det fungerar utmärkt t.ex. runt stress, smärta och sömnproblem. Nedan har vi ett exempel:

Foto: Bilden är försedd med copyright Pierluigi Riccio

Det var några möjligheter i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: