Bildspecial – Kaffe, kaffebönor och liknande

Av och till dyker det upp någon nyhet om kaffe som vi publicerar på Nyfiken vital. Till vanligheterna hör det dock inte. För ett tag sedan publicerade vi däremot en ganska stor artikel om kaffe och skönhet. När jag skulle lägga bilder till den och publicera var Flickr ovanligt slött så bilderna blev inte det bästa.

Nu ska artikeln snart uppdateras och byggas ut. Självklart ska den få några riktigt fina bilder. Inför det har jag samlat ett urval här för det och framtida behov. Samtliga har någon av creative commons liceserna och vilken är angiven under bilden där också fotografen finns länkad.

Bilder på svart kaffe i kaffemugg
Detta tycker jag är ett utmärkt foto. Riktigt bra fotograferat och ett intressant komponerat motiv. Får möjlighet ska jag försöka passa in det i någon nyhet om kaffe:

Kaffe i kaffekopp

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: schoenswetter [im Exil]

Det fanns en hel foton på kaffe i kaffekoppar och muggar där man fotograferat ”snett”. Jag är inte så road av sådana foton därför att det blir mindre flexibelt hur man kan använda dem. Det här fotot tyckte jag dock var värt att ta med. Här leker ju fotografen med perspektivet även i det kaffet speglar vilket gör det lite mer intressant.

Svart kaffe i kaffemugg

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: takuya miyamoto*

Rykande hett kaffe
Många dricker gärna sitt kaffe rykande hett. Orsaken kan ha att göra med koffein. Högre temperatur gör att mer koffein tas upp och snabbare. Skillnaden kan vara ganska stor.

Nedan har vi en kopp rykande hett kaffe. Både ångan och färgerna imponerar och ger en vacker bild. Ljuset använder fotografen på ett bra sätt. Det enda tråkiga med fotot är storleken då det i alla fall för mig är enklare att använda foton som har mer på bredden än höjden.

Rykande kaffe

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: YTaP

Kaffebönor
Kaffebönor är egentligen inte bönor utan bär.

Kaffebönor i kaffekopp:

Kaffebönor i vit kaffekopp

Attribution Foto: Refracted Moments™

Kaffemuggar
En trevlig vit kaffemugg. Kan bli en fin illustration till någon nyhet. Den vita färger gör sig väl på det svarta bordet.

Kaffemugg Vit

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: bullish1974

Här har vi en till vit kaffemugg och utan kaffe. Istället har vi en groda i koppen. Ett intressant foto. Finns det ett budskap i fotot?

Vit kaffemugg

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: Bob.Fornal

Ett foto som det här går att passa in i vilket nyhet och artikel om kaffe som helst. Det vita gör att det passar till allt. Ett mycket praktiskt kaffefoto.

AttributionNo Derivative Works Foto: Vitorio Benedetti

Kaffe med bär
Kaffe får inga bönor utan det som kallas kaffebönor är bär. Här har vi en vild kaffeplanta med mogna bär:

Kaffe planta mogna röda bär

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: brocktopia

Fler bär på kaffe:

Attribution Foto: mikefats

Den här typen av foton är enkla att använda och gör sig ofta bra. Proportionerna fungerar dessutom väl med hur vi använder foton. Perfekt skulle den kunna vara för att illustrera en nyhet om ekologiskt eller Rättvisemärkt kaffe.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: rogiro

Kaffebönor
När kaffets bär rostats väljer vi att kalla dem kaffebönor. Här har vi några bra bilder av kaffebönor utvalda bland många andra.

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: Csaba_Bajko

Kaffebönorna nedan är ekologiskt odlade på ett kooperativ i Etiopien. Det är s.k. naturligt kaffe vilket innebär att de får torka i solen.

AttributionNoncommercialShare Alike Foto: tonx

Det är ett strålande foto för mig. Den vita bakgrunden gör att det passar till nästan allt. Proportionerna mellan bredd och höjd gör att fotot enkelt passar in med hur vi typsätter bilder på Nyfiken vital. Dessutom är det ett vackert foto.

AttributionNoncommercial Foto: Wiedmaier

Efter att kaffebönorna rostas kyls de ner. Det ser vi i det här fotot:

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: mezzoblue

Och så ett sista foto på kaffebönor. Här tillsammans med en kaffekopp. Ett intressant motiv som fotograferats bra. Klockren till någon nyhet eller artikel om kaffe.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: Lowrez

Mer om kaffe i Wikipedia och Wikimedia Commons
Engelska Wikipedia har en hel del att berätta om kaffe. Där finns dessutom en del foton varav några har en fri licens. Följande foto saknar t.ex. copyright:

Fotot föreställer en kvinna som plockar kaffebönor i Etiopien.

Wikimedia Commons har en mindre samling foton kring kaffe. Intressant är bl.a. följande plansch utan copyright:

Wikispecies har information om kaffets taxonomi.

Vår artikeln om skönhetsvård med kaffe som ska uppdateras finns att läsa här. Antalet nyhet runt kaffe som vi skrivit är få men några har vi här: Kaffe minskar risken för levercancer, Grönt te och kaffe minskar risken för diabetes, En skönhetsprodukt med antioxidanter från kaffe och Kaffe mot träningsvärk.

När vi uppdaterar artikeln om kaffe och skönhet ska jag ta mig en titt på bilderna i nyheterna också. Bra bilder höjer det redaktionella värdet och värdet av det ska inte underskattas. Det är bättre att ta lite tid från fritiden och göra något som är bra än att slarva.

Annonser

4 kommentarer »

 1. […] vara slö när illustrationer ska sökas. Så visade det sig vara idag också men nu hade jag ju bra bilder redan undansparade av kaffe. De ligger i och för sig på Flickr men genom att man inte behöver söka igen massor för att […]

 2. Oskar said

  Intressant blogg! Jag har själv försökt fota kaffekoppar men det verkar som det är näst intill omöjligt. Min systemkamera kommer inte nära nog, kanske kan försöka med en kompaktkamera. Jaja, svävade ut lite men iaf fina bilder på kaffe och trevlig blogg. // Oskar

 3. fastest way to build muscle

  Bildspecial – Kaffe, kaffebönor och liknande | Hans Husman talks about free photos and creative commons

 4. nutrition said

  nutrition

  Bildspecial – Kaffe, kaffebönor och liknande | Hans Husman talks about free photos and creative commons

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: