Bilder på grönt te

På Nyfiken vital har vi ju skrivit mängder av artiklar och nyheter om grönt te. Grönt te är kultur och många forskningsresultat inom hälsa & grönt te vilket gör det till ett intressant område för oss att bevaka.

Intresset för grönt te och hälsa under modern tid började i Japan där det visade sig att kvinnor som lär ut teceremonin levde längre och sällan drabbades av cancer. Idag finns en uppsjö av olika studier som pekar på att grönt te förebygger allvarliga sjukdomar och kanske särskilt hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Har man en ambition som vi att presentera bra bilder till artiklar och nyheter blir det lite problematiskt när så många nyheter kommer inom ett ämne. Att använda samma bild på gång är slarvigt. Låt oss här ta en titt på hur vi arbetar för hitta bilder på grönt te. Det ger mig också en liten samling färdig och klar inför framtida nyheter 🙂

Grönt te i foto & bild på Flickr
Just därför att grönt te är kultur finns på Flickr en bra samling av foton runt det. Särskilt allmänna bilder men även en del specialiserade runt olika sorter. För att hitta bilderna går man till söksidan. Vi vill ju hitta fria bilder med creative commons som kan användas kostnadsfritt och sökningen måste därför ställas in för det. För grönt te har vi sökresultatet här: green tea.

Följande foto från det sökresultatet föreställer faktiskt inte bara grönt te utan är en teblandning med grönt te, rooibos och jasmin kallad ”Jasmine Dragon Phoenix Pearl”. Ett mycket bra foto.

Grönt te - Rooibos

AttributionNoncommercial Foto: selva

Ett till foto av samma fotograf. Motivet är Jasmine Tea curls gjorda av grönt te:

Grönt te Curls

AttributionNoncommercial Foto: selva

Tebuskar från Flickr
När britterna ville börja odla te i Indien smugglade de ut teplantor från Kina. Dessa trivdes aldrig i Indien och istället förädlade man vildväxande tebuskar. Följande tebuskar kommer från sökningen på grönt te som vi gjorde.

Tebuskarna i bilden är kinesiska och jag liksom många andra menar att kinesisikt grönt te är överlägset allt annat te.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: xrodgers

För svart te finns en del indiska tesorter som jag uppskattar även om jag föredrar svart kinesiskt te. De fina indiska tesorterna, t.ex. Assam och Darjeeing, är emellertid värderade av många kännare av te. I fotot nedan ser vi teplockning i Indien.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto:

Grönt te i tekoppar
Tillagat grönt te i tekoppar har vi här. I bilden syns japanskt grönt te. Te kom till Japan från Kina och om jag kommer ihåg under 600-talet. Tämligen unikt för japanskt grönt te är att flera blandningar finns där ris och sjögräs är med. Godast är japanskt grönt te till suchi.

Fotot ser ”sämre” ut än vad det är nedan. Denna lämpar sig och gör sig mest till sin rätt förminskat till 200 px. 200px i bredd är den vanligaste bredden som vi arbetar med.

Japanskt grönt te

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: tamaki

Skönhet genom miljöbilder
I många fall vill man ha foton som talar om skönhet associerad till grönt te. Dessa behöver inte vara särskilt föreställande med tankarna hos läsarna måste gå åt rätt håll. Exempel på användning kan som ett exempel vara om en artikel som berättar hur grönt te kan användas i skönhetsvård på spa. Följande foton är exempel på sådana.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: sergei.y

Följande foto av en teodling kan bli en utmärkt illustration till en artikel om te-turism. Te-turism är sällskapsresor där besök på teodlingar och tehus ingår.

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Foto: Aparajith

Foton från webbutiker
En fördel med foton från webbutiker är att bilderna sorteras efter sort och du därmed enkelt får en bild på exakt vad du vill ha. Innan du använder bilder från webbutiker måste du ha deras tillstånd. Länkar du till dem och berättar att de tagit bilden får du med allra största sannolikhet tillstånd att använda den.

Den webbutik jag dricker te från är House of tea. De skickar Nyfiken vital en hel del te som vi testar och skriver om. För en tekännare som jag är det trevligt då jag inte klarar av att dricka det undermåliga te som säljs i livsmedelsbutikerna. Här följer ett urval från deras bilder på grönt te.

Den första är ett Pu-erh te, en form av lagrat te:

Grönt te Tuo-Cha

Fotot på detta te finns här.

Grönt te i Wikipedia och Wikimedia Commons
Fria bilder går även att hitta i Wikipedia och Wikimedia Commons. Du kan dock inte utgå från att alla bilder är fria. Kontrollera alltid licensreglerna noga. Särskilt finns där bilder som har GNU som licens vilket är fullständigt orimligt för bilder. Vad de licensreglerna egentligen innebär är ett mysterium och jag rekommenderar att ingen använder dem.

Men många foton, illustrationer och bilder utan copyright eller med creative commons finns också. För grönt te har dock Wikipedia (green tea) och Wikimedia commons (green tea) inga bilder som jag tycker är bra.

På diverse olika andra uppslagssidor runt te hittades en del bra fria bilder. Följande är associerad till japanska tecermonin och sägs sakna copyright:

Plansch av grönt te. Bilden saknar copyright:

Foton från amerikanska myndigheter
Sådana är i public domain. Här har vi en tebuske att se på närmare håll. Bilden saknar copyright men är tråkigt nog inte direkt den bästa bland bilder:

Tidigare bloggat med bilder på svart te. Svart te är ju teblad som fått fermentera. Därmed bryter enzymer i bladen ner många ämnen. Resultatet blir en ”mjukare” smak och mindre av de nyttiga antioxidanterna.

Annonser

2 kommentarer »

  1. Peter said

    Alla bilder i vår webbutik http://www.gronateimporten.se är våra egna och därför kan vi låna ut dem till de som frågar…

    Vi har Sveriges främsta sortiment av kinesiska kvalitetsteer, egen import.

  2. […] I följande bloggpostning hittas en te-butik vars bilder kan användas mot att man länkar tillbaka: Bilder på grönt te. […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: