Att illustrera Skönhet

Skönhet är ett vagt begrepp där subjektiva värderingar allmänt anses rådande. Även om jag inte vågar argumentera att objektiv skönhet finns upplever jag det ändå enkelt att illustrera.

Här tittar på några möjliga vägar för att illustrera skönhet i bild till text. Något jag gjort i samband med publiceringar av artiklar och nyheter runt skönhetsvård och skönhet.

Växter och harmonisk natur
Foton på harmonisk natur eller en närbild på en blomma fungerar ofta bra. Dessa kanske är enklast att använda på huvudsidor. Nedan följer några exempel som vi vi använda på Nyfikenvitals huvudsida om Skönhet. Genom att denna länkar till alla artiklar om skönhet kan något mer allmänt användas som bara är vackert att titta på. Associationen till natur fungerar väl genom att många av artiklarna om skönhetsvård handlar om sådant man kan tillverka själv med bl.a. örter.

Den första är just ett exempel på harmonisk natur. Ett utmärkt foto tagit av Steve Evans som är en allmänt duktig fotograf men ett stort antal foton på Flickr med creative commons.

Också blommor som här hibiskus användes. Den var ju särskilt passande genom att rutan länkade till en artikel om just hibiskus.

Fotografen är Joey Gannon.

Barn och djur
Barn och djur fungerar alltid bra oavsett sammanhang. Vi som människor är mer mottagliga för barn och för djur finns någon liknande mekanism.

Själv finner jag det dock svårare att hitta rätt foto där och få det att passa in i sammanhanget. Lättare är dessa motiv nog att använda för de som arbetar med reklam.

Vackra foton på spa
En enkel väg att gå som inte är särskilt värdeladdad är att välja harmoniska bilder med vackra färger där en association till spa, bad och skönhetsvård finns. Dessa behöver inte ens ha människor i sig och har en kvalitet som gör att de något så när passar in i det mesta.

Här har vi ett par utmärkta exempel på detta. Det första fotot är från en artikel om att göra ett ”spa” hemma. Givetvis föreställer fotot inte ett sådant oavsett hur ambitiöst men det ger en riktig association.

Fotografen är Steve Jurvetson.

Till en artikel om skönhet och grönt te valdes bl.a. de här två foto ut. Båda är utmärkta exempel på vad jag menar.

Foto: Saad Akhtar

Enrique Dans

Människor
Foton av människor kan givetvis användas för att illustrera skönhet. Kvällstidningarna kör ju bilder på unga snygga tjejer som ofta gör något eller har ett tydligt ansiktsuttryck.

De är nog inte helt fel ute men foton med lugnare bildkvalitet kan nog fungera bättre på webben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: