En studie i design – Luftrenare

Några foton på luftrenare med olika design. Från den japanska luftrenaren för barn över den futuristiska till den praktiskt enklare. Också har vi den alternativa och naturliga luftrenaren baserad på växter.

Vilket föremål som helst med flera leverantörer kan användas för att visa varians i design och mål. Här använder vi luftrenare som exempel vilket tycks kunna vara det mesta: leksak, trendig inredning och bruksföremål.

Japanska Hello Kitty
En enkel luftrenare med jonisator. Kundgruppen torde vara yngre flickor. Här har vi den typiskt ”rosa gulliga” designen med mjuka linjer och det kompletterande vita:

Av intresse är att leverantören Sanrio här utnyttjar ett större varumärke som finns på en lång rad olika prylar: Hello Kitty. Hello Kitty hette ursprungligen Kitty White efter en romanfigur av Lewis Carrol och skapades 1974.

I den konstgjorda världen skapad runt Hello Kitty finns en pojkvän, flera vänner och familj. Särskilt tillverkas mängder av leksaker och föremål riktade mot barn där figurerna visas upp.

Hennes pojkvän heter förövrigt Hello Daniel och skapades 1999. Kitty är ju idag 33 år medan Daniel är 8 år. Osmakligt.

Den naturliga luftrenaren
Motsatsen (?) är den naturliga luftrenaren som är baserad på växter. En del växter klarar bra av att ta upp vissa typer av föroreningar från luften t.ex. formaldehyd och bensen. I den här konstruktionen leds luften förbi bladen och ner i en särskilt konstruerad jord:

Blandningen i krukan kompletterar bladen och motverkar dålig lukt med aktivt kol. Föroreningar som fastnar där sägs kunna användas av växten som näring.

Luftrenaren blir trendig möbel
Här har vi italiensk design där luftrenarens utseende och plats i inredningen är viktigare. Denna dyra möbel kombinerar lampa, luftrenare, spegel och högtalare i ett föremål:

Namnet är Rigel, leverantören Artemide och priset ca 20 000 kr.

Tillförlitlig och komplett
Den här luftrenaren från Panasonic är mycket komplett. Funktioner finns mot partiklar, bakterier, virus, sporer, dålig lukt m.m. Dessutom är den självlärande och kan fatta beslut om när den behöver gå igång:

Designen talar just om kompletthet men också tillförlitlighet.

En robust luftrenare
Här är en luftrenare med en inte särskilt påkostad design. Det behöver inte vara en nackdel. En enkel design kanske innebär att man lagt mer på funktionen?

Lådan har också något robust över sig som kanske talar om effektivitet?

Mer om luftrenarna
Hello Kitty, Rigel, den naturliga luftrenaren och den från Panasonic har jag bloggat om på min prylblogg: Luftrenare. Där finns mer information om dem och länkar till leverantörer m.m.

Den sista luftrenaren heter Airmaster och testade och skrev om den på Nyfikenvital: Luftrenare Airmaster. Den använder jonisator mot partiklar och UV-ljus för att döda mikroorganismer.

Den som är intresserad av mer om Hello Kitty kan läsa om katten i Wikipedia.

Annonser

4 kommentarer »

  1. […] studie i design på luftrenare Appropå luftrenare bloggade jag ju här om design på luftrenare. Beroende på målgrupp och varans funktion tog olika leverantörer olika […]

  2. […] gjorde jag i en bildstudie av design av luftrenare. Där visades ett foto av en Hello Kitty luftrenare. Här följer ett annat foto av samma […]

  3. […] juli 2007 at 3:42 pm · Arkiverad under LightAir, Luftrenare, Foto Appropå vår studie i design av luftrenare hittade jag den här luftrenaren […]

  4. […] 26 juli 2007 at 2:43 pm · Arkiverad under Design – Luftrenare, Foto Här har vi en till design på luftrenare till vår samling: […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: