”Fria” bilder från museum och gallerier

Ett till alternativ till bilder som är fria i meningen att de kan användas kostnadsfritt om vissa villkor är uppfyllda är en del foton av konst. Gallerier och museer kan i samband med utställningar göra pressbilder tillgängliga.

För att få använda dessa foton ställs typiskt vissa villkor. Ibland kan en avgift krävas men ofta inte. Däremot anges vanligen att bilderna ska användas i samband med information om utställningen.För att använda bilden krävs med andra ord att du informerar om utställningen. Fotografens namn ska i de allra flesta fall anges.

Information om villkoren gör museet eller motsvarande tillgängligt i samband att bilderna kan laddas ner. Bilder och information om villkor hittar du vanligen på sidan för press och media.
Stig Lindberg
Ett exempel på sådana bilder och vad man enkelt kan göra med dem har vi med Stig Lindberg. Nationalmuseum hade en uställning med honom och gjorde foton tillgängliga i samband med det.

De visades upp på Fotokonst: Stig Lindberg (1916–1982) – Populär formgivare.

Bricka formgiven av Stig Lindberg
Nedan har vi ett foto av en bricka formgiven av Stig Lindberg. Fotot kommer inte från utställningen utan hittades i Wikipedia: Stig Lindberg.

Licensen för fotot ovan är en av GNU-licenserna (suck) och finns mer noggrant dokumenterad här. Fotografen heter Jorunn.

Intressanta museer att leta bilder på
Jag länkade direkt till pressmaterialet där så var görligt utan stor arbetsinsats:

Historiska Museet.

Naturhistoriska Riksmuseet.

Tekniska Museet.

Avstickare: Planscher av djur, människan och växter
Det finns många gamla planscher av djur och växter som från början är målade. Dessa är riktiga små konstverk och saknar normalt copyright eftersom de oftast är gamla. Ett exempel är den här föreställande tomater:

Var hittar man då sådana här planscher? Jag känner inte till någon optimal databas där de finns sparade men uppslagsord på Wikipedia innehåller dem ofta. Finns de inte där är Wikimedia commons värd ett försök.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: