I bild – Vad är ett plank?

I svenskan har vi ordet plank och de flesta av oss vet naturligtvis vad det är. Men så vitt jag vet finns ingen bra översättning av ordet till engelska.

Lite underligt eftersom plank kan fylla fler funktioner som många alternativ, t.ex. stängsel, är sämre på. Ett plank kan få ljud att studsa bort och kallas då för ett bullerplank.

Skulle jag vara tvungen att översätta plank till engelska skulle jag beroende på omständighet välja fence eller fence of wide planks.

Det här inte ett plank
Det här skulle man nog inte välja att kalla ett plank. Ett staket är mer korrekt. Eller om något bättre ord finns?

Ett utmärkt foto i vilket fall som helst…

AttributionNo Derivative Works Foto: Angelrays

Ett liknande motiv. Jag håller bilden ovan för att den bästa 🙂

AttributionShare Alike Foto: Joshua Davis (articnomad)

Här har vi ett massakerat plank. Rivet och förstört…

AttributionShare Alike Foto: Paul Wicks

Både bilderna hittades på Flickr. Sökningen jag gjorde var på ”fence” och sådan att endast bilder med creative commons inkluderades.

Bullerplank mot ljud
Bullerplank finns i Uppsala bl.a. ut efter järnvägen till Stockholm längs villaområdet Bergsbrunna där jag växt upp. Att få dit bullerplanket tog tid eftersom det som Sverige fungerar måste finansieras och byggas av typiskt kommundelen eller kommunen. Eller i några fall den som skapar ljudet om det är nybyggnation.

Där ser vi också en skillnad mot i alla fall USA. Där har villaområden ofta ett gemensamt lokalt styre vilket gör byggnation av t.ex. ett bullerplank snabbt. Finansiering och beslut är lokalt.

Bullerskärm eller bullerplank?
Tekniker och specialister gillar att skapa egna termer. Det kan ha ett värde. Har man utvecklat en fin teknisklösning kan det kännas bättre och vara tydligare att ge det en unik term för att skilja ut det mot trivialare varianter.

Söker man runt på internet med Google på bullerskärm noterar man att ett sådant också kan kallas för bullerskärm i vissa fall. Följande bild på hur en sådan fungerar hittades på en hemsida om ”bullerskärmar”:

Ytterligare en illustration adderar till förståelsen av hur ljudet reflekteras bort. Ljud går ju att betrakta som en vågrörelse…

Ordet Rock Delta ökar förståelsen av det hela är en hel liten vetenskap 🙂

Figurerna och den förklarande texten hittades här: Bullerplank. Eller om det nu ska kallas för bullerskärm?

Vad heter bullerplank på engelska?
Ja det är en fråga. KTH:s lexikon hade varken en översättning av bullerplank eller bullerskärm. Jag fick för mig att det kanske kunde vara ”sound barrier” men det var ju helt fel.

En fråga kvar att besvara för någon…

Tidigare bloggat om stängsel
Stängsel är ju på något sätt besläktat med ett plank. Båda fyller sin funktion genom att markera en gräns och stänga ute.

Tidigare har jag bloggat bilder på just stängsel.

Annonser

2 kommentarer »

  1. […] om plank respektive […]

  2. Riktigt bra skrivet, som återförsäljare av dessa produkter blir jag glad av sidor sem denna, Ett bullerskydd är inte samma som ett bullerplank, då bullerskyddet absorberar ljudet medans planket reflekterar ljudet.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: