Att illustrera kolesterol i bild & foto

Hur illustrerar man en nyhet om kolesterol? En god sådan ska vara talande, stärka nyheten och vara effektiv. Att den är effektiv innebär att lite tid går åt och att kostnad är så låg som möjligt.

Nyheter om kolesterol är vanliga. Det kan handla om forskning som pekar på att en särskild kost eller livsmedel antingen minskar eller ökar kolesterol i kroppen. Eller något nytt om riskerna med ett för högt kolesterolvärde.

Vad är då kolesterol?
Det är ett ämne som finns cellmembranen och som transporteras i blodet. Det finns hos alla djur och snarlika ämnet hittas i växtceller. För mycket åtminstone av en typ av kolesterol tros öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Orsaken är att det kan oxidera och bilda plack på blodkärlen. Det kan då med tiden göra att en blodpropp bildas.

Fel mat och kolesterol
Särskilt mat med mycket mättatfett och transfetter sägs öka risken för dåligt kolesterol. En illustration av mat som typiskt är associerat med dålig kost är därför en väg att gå…

Färdiga hamburgare är ett alternativ även om naturligtvis inte alla hamburgare nödvändigtvis behöver vara onyttiga.

AttributionShare Alike Foto: hellochris

Här har vi något mer komiskt och kanske tydligare:

AttributionNo Derivative Works Foto: Joe_13

Båda bilderna ovan hittades på Flickr. Vardera har någon av creative commons licenserna så goda möjligheter till att använda dem kostnadsfritt finns.

Fett på människa
Mer kontroversiellt men samma princip är att visa en bild på en människa med övervikt. Övervikt, precis som snabbmat, har associationen till dålig kost och därifrån till osunda kolesterolvärden.

AttributionNo Derivative Works Foto: loveitmadly

Även denna från Flickr med en creative commons. Faktiskt finns ganska många foton på överviktiga människor just på Flickr.

Från människokroppen
Bilder i förstoring taget från människokroppen kan vara utmärkta. Ett exempel kunde vara ett blodkärl med plack. Fotot nedan är strikt talat inte helt korrekt att använda då det föreställer kolesterolos vilket nog inte har något att göra med högt kolesterol i blodet?


AttributionShare Alike Foto: euthman

Nedan har vi däremot plack från blodkärl. Plack är oxiderat kolesterol. Livsmedel med antioxidanter, grönt te, bär m.m., tros just förebygga hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska den oxidation som får detta att bildas.

AttributionShare Alike Foto: euthman

Moraliserande
Mer direkt moraliserade kanske kan fungera bra i bland. Kanske särskilt i en faktaruta av hur problemet förebyggs. Här är en upphittad på Flickr.

Attribution Foto: pvera

Molekyler och kemiska representationer av kolesterol
Kemi kan vara passande i bland men sällan. Det är så få som har någon konkret nytta av det. Wikipedia väljer den vägen men det är ett uppslagsverk och sidorna är sämre av att inte andra illustrationer används också.

Den nedan från Wikipedia saknar copyright:

Den nedan är ”Creative Commons Attribution ShareAlike license versions 2.5, 2.0, and 1.0”. Illustratör är ”RedAndr”.

Båda bilderna finns här i Wikipedia där mer om kolesterol finns att läsa eller Cholesterol som det ju heter på engelska.

Mer om kolesterol på svenska
Några nyheter om kolesterol upphittade med Google. Jag tycker att det är tråkigt hur sällan illustrationer och bild används till nyheter. En viktig orsak är att media inte är någon särskilt lönsam industri men med fria bilder och inlärda mönster för att hitta rätt bilder behöver det inte begränsa.

KI berättar att hjärnan behöver kolesterol. Fel sorts bantning kan med andra ord orsaka problem även för tänkande och känslorna.
Kolesterol nödvändigt för hjärnan
Ingen illustration alls användes. Annars kunde ju en pressbild på forskaren vara lämpligt tycker man.

En nyhet vi publicerade på Nyfiken vital. Ganska tråkig sådan om ett stycke forskning som förklarade lite mer kring hur bovete motverkar högt kolesterol.
Bovete mot högt kolesterol
Nyheten illustrerades med ett foto av en vild släktning till bovete. Det utvalda fotot har en creative commons licens och hittades på Flickr. Jag tycker att nyheten blev ”bättre” med ett foto till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: