Att illustrera cancer i nyheter och artiklar

Skriver man forskningsnyheter om cancer och tumörer är illustrationer till dessa ett problem. I alla fall om man arbetar med en begränsad budget.

Illustrationer bör helst tydliggöra fakta eller åtminstone vara relevant. Typiskt är ju notisens uppgift att informera om forskningen och inte att chocka eller vara avskräckande. Foton behöver därför ha en återhållsamhet.

Teckningar har ofta en återhållsamhet. Röntgenbilder har också denna egenskap. Bilder på tumörer som tagits ut eller under en operation kräver ofta en viss försiktighet vid användning. Trots det finns ett par sådana bilder här bl.a. på lungcancer.

Bilder i Wikipedia
Wikipedia är en god källa till foton och illustrationer av cancer och tumörer. Många av bilderna har en licens som gör det möjligt att fritt använda. En hög andel kommer från amerikanska myndigheter vilket innebär att de är public domain.

Nedan finns ett urval av sådana vilka jag vill ha undansparade för framtida användning.

Cholangiocarcinoma
Orsakas av parasiter (Opisthorchis viverrini eller Clonorchis sinensis). Samtliga bilder hittades här i Wikipedia.
Parasiternas livscykel:

Public domain. Gjord av CDC.

Bröstcancer
Samtliga röntgenbilder och illustrationer hittades i Wikipedia: Breast cancer.

Röntgenbild av bröstcancer. Bilden är i public domain.

Endometrial cancer
Denna utmärkta illustration är i public domain och hittades här i Wikipedia:


Lungcancer
Det här fotot är i public domain och hittades i Wikipedia. Det är chockerande och återhållsamhet med hur det används bör därför tillämpas.

Pancreatic cancer
Illustration i public domain. Hittad i Wikipedia.

Prostate cancer
Samtliga foton och illustrationer hittades i Wikipedia: Prostate cancer.

Följande illustration är i public domain:

Även så för denna:

Huggins till höger i bilden fick Nobelpris 1966 för forskning om prostatacancer. Fotot är i public domain.

Mer om Charles B. Huggins.

Fotot ovan fick jag nytta av att ha sparat undan och använde den i en nyhet om cancerforskning. Studien jag skrev om visade på ett samband mellan att äta mer av kål allmänt, och särskilt broccoli och blomkål, och en kraftigt reducerad risk för att utveckla prostatacancer. Läs mer här på bloggen: Huggins får illustrera prostatacancer.

Faktiskt hade där en illustration av någon av grönsakerna passat bättre men jag hade lite ont om tid så då var det väldigt trevligt att ha bilden på Huggins sparad här.  Det är inte en klockren illustration och ligger utanför vad nyheten handlar om men fotot fungerar.

Frukt, grönt te och liknande
Många nyheter om cancerforskning handlar om sambandet mellan cancer och kost. Sådana nyheter går ju alltid att illustrera med det livsmedel som reducerar risken för cancer. Bilder på mat är Flickr det primära verktyget där mängder av bra foton med creative commons på mat och råvaror finns.

Mer om cancer & tumörer
Wikipedia har ett ganska bra material om cancer. Många fler artiklar finns på olika begrepp, cancersjukdomar m.m. men huvudsidan kan vara en bra startpunkt. Det materialet är på engelska. Svenska Wikipedia har naturligtvis en del skrivet men bättre sidor på svenska finns.

Vårdguiden, Stockholms läns landsting, har artiklar om cancer. Materialet är bra skrivet och till höger finns länkar till olika specifika cancersjukdomar.

Socialstyrelsen har statistik och annan typ av sammanfattad information. Utmärkt för den som söker sifferuppgifter. Läs mer här: Cancer.

Här finns forskningsnyheter om cancerforskning. En del av de nyheterna har jag skrivit vilket är en anledning till att jag samlar foton här för illustrationer. När man söker en illustration men hittar några till som inte går använda vid det tillfället spar man tid i framtiden på att spara undan dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: