Att illustrera koncept

Att illustrera koncept i bild och foto kan vara klurigt. Här diskuteras några möjligheter för ett antal utvalda koncept.

Forskning och vetenskap
Till nyheter kan foto av den som gjort forskningen vara en möjlighet. När det saknas eller är opraktiskt kan en bild av en annan forskare som gjort viktig forskning inom området vara ett alternativ. Det kan kombineras med en faktaruta om den upptäckten.

Associerade bilder kan också vara möjligt. Har ett virus modifierats för att göra något nytt kan troligen en bild av det ”normala” viruset hittas. Med en korrekt beskrivande bildtext kan det bli nästan lika bra.

Att hitta bilder till forskning & vetenskap
För att hitta denna typ av bilder är Wikipedia utmärkt. Önskar vi ett foto av Einstein utan hindrande copyright kan vi gå in på hans uppslagssida: Einstein. Där hittar vi mycket riktigt ett foto som är gammalt nog att sakna copyright:

Att få något enkelt att verka avancerat
Hur får man världens enklaste princip att verka avancerad? En påkostad rörlig bild tycks vara en väg. Tekniska och vetenskapliga skisser gärna kryddad med statistik & ekvationer är lögnarens bästa vän.

Japanska Thanko ger ett fint exempel på hur det kan gå till. Med en snyggt gjort rörlig bild visar de hur en enkel fläkt fungerar i föga anvancerad men riktigt ful ansiktsmask: Världens fulaste ansiktsmask drivs av USB-porten. Nedan ser vi hur den avancerade konstruktioner renar luften:

Nyheter om läkemedel och läkemedelsforskning
Några möjligheter är foton av piller med creative commons, pressbilder från läkemedelsföretag, ”associerade” bilder av fakta, molekyler och ”obestämt lidande”. Mer finns att läsa här: Illustrera läkemedel i foto & bild.

Illustrera och visa kolesterol
Forskningsnyheter om kolesterol är inte ovanliga. Det kommer forskning som berättar om sådant som får det att gå upp och gå ner eller tydliggör riskerna. I den här bloggpostningen diskuteras hur sådana nyheter kan illustreras med fria bilder.

Här tittar vi över olika vägar till att få bild till en nyhet om kolesterol: Att illustrera kolesterol i bild & foto. Alternativ inkluderar fet mat, feta människor men även mindre värdeladdade vägar finns.

Cancer & tumörer
Ett svårt område genom att många faktorer behöver balanseras. Mer om detta har jag skrivit bloggat här tillsammans med några foton och illustration i public domain: Att illustrera cancer i nyheter och artiklar.

Avskräckande illustrationer kan väljas liksom ”tekniska” grafer. Instruktiva bilder, t.ex. en bröstundersökning, är ytterligare en väg.

Att illustrera Kärlek
Jag gjorde första ett försök att förklara vad kärlek är. Frågan vad kärlek är kan vara lättare att svara med bilder som man upplever visar kärlek.

Vad är kärlek? Ett illustrerat svar.

Skärmdump av träningsdagbok
Mjukvaror, onlineapplikationer och ibland övriga hemsidor kan man ta en skärmdump av. Tillsammans med några rader som beskriver funktionerna och kanske en pil i bilden fungerar det ibland bra. Särskilt när det gäller teknik och produkttester.

Här ser vi ett exempel med en träningsdagbok. Träningsdagboken har ju funktioner för att föra in hur mycket man tränar m.m. När läsaren ska välja träningsdagbok är ju dessa funktioner intressanta att se i testet.

Te från Flickr
Nedan har vi några bloggningar gjorda med bilder från Flickr på te bl.a. i Jasmin i bild och te.

Vaga koncept
Vaga koncept är t.ex. huvudvärk och italienskt. En skådespelare kan visa huvudvärk men helt andra motiv som föreställer något helt annat är den tredje vägen. Sådant som associeras till begreppet utan att föreställa.

Läs mer här hur vaga koncept och begrepp kan illustreras.

Alkohol & rökning & Snus
Även för drycker, alkohol och mat fungerar Flickr med creative commons sökning utmärkt. Många bra bilder att välja mellan hittas nästan alltid. Leverantörer är en annan väg att gå och pressbilder håller ju ofta god kvalitet.

Här har vi ett sajter om sprit, vin m.m. Systembolaget är det lätt att känna hat-kärlek till. Och här har vi illustration av vin.

Inte helt känt är förövrigt att rökning är vanligt vid alkoholberoende. Något mer än 85% av alkoholberoende missbrukar också tobak. Den som slutar med den ena droger men använder den andra löper också större risk att misslyckas. Mer känt och okänt om rökning finns att läsa här.

Hallon, Djur & Natur
Djur är ett av de mest populära motiven på Flickr. Flickr är därför alltid ett säkert kort. Frukt, bär och grönsaker finns det mängder av foton på Flickr vilka har creative commons. Många utmärkta foton också.

Även Wikipedia kan ha bra foton liksom Wikimedia Commons. Handmålande planscher utan copyright p.g.a. ålder hittas ofta där. Tre trevliga sådana på hallon har vi här:

Flickr, mat & catering
Ännu mer hur Flickr kan användas för att illustrera mat. Här tittar vi hur tjänsten kan användas för smala tjänster i exemplet foton på mat för catering. Poängen där är att hemsidan är smal och varje bild därför måste vara så lockande som möjligt.

Annonser

4 kommentarer »

 1. […] teckningar av tobak De bästa bilderna i Wikipedia Creative Commons bilder för bloggare på Flickr Att illustrera koncept Bilder från webbutiker Bilder från […]

 2. Catering said

  I seriously love your blog.. Great colors & theme.

  Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal blog and would love to know where you got this from or what the theme is named. Cheers!

 3. flex said

  Genuinely no matter if someone doesn’t be aware of afterward its up to other viewers that they will help, so here it occurs.

 4. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not
  writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: