Länkar om foto, bild, kameror m.m.

Webbsajter om foto och bild. Här hittar du information om kameror, skärmar, skärmväggar m.m. Bloggar, testsajter och andra webbsajter om digitalkameria, bilder, fria foton m.m.

Tipsa om bra sajter genom att göra en kommentar till inlägget. Sådana sajter måste handla om foto, bild eller digitalkameror. De ska alternativt vara föredöme och inspiration genom att uttrycka skönhet med fria bilder.

Digitalkamera
En digitalkamera lagrar bilderna i ett elektroniskt minne och de kan överföras till datorer eller skrivas ut på en fotoskrivare. Digitalkamerorna innebär en revolution och gör det enkelt för alla att illustrera bloggar och webbsajter med foton.

Numera behöver digitalkameror inte vara särskilt dyra. En hel del bör man dock tänka på innan man handlar för att inte riskera att bli lurad eller köpa något som inte lever upp till förväntningarna. Här hittar du webbsajter som hjälper dig på vägen till köp.

Guide till att köpa digitalkamera
En lista med 15 korta tips kring att köpa digitalkamera. Tipsa gärna om fler guider! Gör det via kommentarerna. Fler tips och guider behöver länkas.

Specialistsajten Alltomkameror.se har information om vad olika begrepp runt kameror innebär. Där finns också fler länkar om foto och kameror:

Alltomkamera om Kameror och Foto. Begrepp som förklaras på sajten inkluderar kompaktkamera, spegelreflexkamera, slutare, bländare och brännvidd.

På Flickr är det lätt att hitta foton med creative commons
Absolut bäst är Flickr. Flickr ägs av Yahoo! och är en fotodelningssajt. Både gratiskonton finns och sådana som kostar lite men har fler funktioner.

När en bild laddas upp kan fotografen välja mellan olika licenser. Däribland finns flera alternativ som är creative commons. Sajtens sökfunktion är därför ett utmärkt verktyg för att hitta fria bilder.

Creative commons
Organisationen creative commons har naturligtvis en svensk hemsida. Där kan du läsa mer hur de arbetar och hur creative commons fungerar: www.creativecommons.se

Wikimedia commons
Wikimedia commons är en del av Wikipedia-organisationer. På Wikimedia commons samlas bilder och annat ”media” som andra projekt i Wikipedia kan ha nytta av.

Många av de bilder som finns där har licenser som gör att de kan användas fritt. Licenserna anges tillsammans med fotot. Du hittar det genom att klicka på respektive foto.

Kul bilder och klipp
Filmer, Kul foton, video och klipp blir allt mer populärt. Massor av folk älskar att spendera arbetstid och fritid på att skratta åt kul klipp. Här har några sajter med komiska sådana samlats.

Blaugh – Roliga bilder. Roliga bilder som du fritt kan använda på din blogg. Bilderna är ofta på temat datorer och internet.

En nyligen hittad favorit är Funny clips and Funny pics. Roliga klipp finns för roliga filmer. Filmer kan innehålla intressanta möjligheter till att ta stillbilder. Kontrollera alltid upphovsrätten.

Marriedtothesea.com har skämtteckningar som man får återpublicera (läs licensreglerna noga) om man länkar till dem. Exempel på en bloggpostning jag gjorde med deras skämtteckningar finns i: Skämtteckningar runt prylar.

Filmer som nöje och egen film som fritidsaktivitet
En sajt med nyheter om filmer, länkar m.m. runt film är Filmzonen. Wikipedia publicerar ju också nyheter vilket bör ha en god långsiktig potential genom kopplingen till kontextuell information runt det genom uppslagsboken. Även nyheter om film även den inte verkar särskilt aktiv.

Google har ju YouTube där folk skickar upp egna filmklipp. Själv har jag aldrig använt den men den är omåttligt populär hos enorma massor av mänskligheten. Gillar du filmklipp är det troligen en kul och bra tjänst för dig.

Här har vi ytterligare en webbsajt med för filmklipp med fokus på det komiska. Lol är ju en term vars bakgrund jag faktiskt känner till. Kommer från det belgiska språket. Denna sajt heter Lolboost d.v.s. filkmklippp eller movie clip som det heter på engelska laddas upp och delas.

Framkallning av bilder på nätet
En sajt där du kan framkalla bilder och foton online. Sajten har guider och artiklar om att framkallning av just digitalbilder och hur du man får bäst resultat.

Du kan också från en annan sajt få ditt foto på canvas. Canvas är mycket mer robust och känns trevligare än det vanliga plastiga fotopappret. Canvas är fiberpapper gjort av t.ex. jute, bomull, hampa m.m. Rekommenderas!

Inspiration för bloggare
Min blogg om foto som uttrycks form för konst: Bloggkonst.com.

Bloggar för bloggare
Den här bloggen diskuterar hur man kan använda fria bilder. De här tre bloggarna kompletterar och diskuterar annat som är intressant för bloggare. Den första hur nyheter kan användas och den andra kontextuell information och faktakontroll. Nummer tre handlar om sökmotorer.

1. Nyhetsbloggen.com. Tidningar på nätet, nyhetstjänster och bloggar som publicerar nyheter. Guider för hur man arbetar med nyheter finns. En blogg som med tiden blir en bra resurs för bloggare som vill arbeta med nyheter.

2. Här hittar du sidor med Uppslagsbocker.org som är fritt tillgängliga på nätet.

Annonser

4 kommentarer »

 1. Jed said

  Titta på 15 saker att fundera på när du ska köpa digitalkameraJedPhoto. Där har jag satt ihop en lista som jag tror är till bra hjälp.

 2. marknad said

  Coolt att du länkade till prylbloggen där. Den är min 🙂

  Lägger till din länk i listan!

 3. Olivia said

  hejhej, jag heter olivia & jag vill bli fotograf när jag blir stor .
  vet någon vart man kan hitta en kamera och stativ med bra megapixlar och med ganska så bra pris ? 😀
  hör av dej till mej isåfall !

 4. […] Wikimedia commons och teckningar av tobak De bästa bilderna i Wikipedia Creative Commons bilder för bloggare på Flickr Att illustrera koncept Bilder från webbutiker Bilder från webbutiker […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: