De bästa bilderna i Wikipedia

Wikipedia är bra källa till fria bilder. Särskilt värdefullt är att Wikipedia är en uppslagsbok vilket innebär att det är enkelt att hitta till nyckelord. För nyckelordet finns ofta illustrationer och bilder.

Alla bilder, foton och illustrationer i Wikipedia är inte fria bilder så kontrollera licensreglerna noggrant. Genom att klicka på ett foto kommer du till bildens sida där all information finns som du behöver ha läst.

Att hitta bilder i Wikipedia med Google
Enklast går man till uppslagssidan. Skriv in en.wikipedia.org/wiki/uppslagsord i webbläsarens adressfält. Man kan också använda Googles bildsökning. Söker jag en bild på gris (pig på engelska) går jag till images.google.se.

I fältet skriver man ett ord som beskriver det man vill söka på. Eftersom vi bara ska söka på en.wikipedia.org skriver vi:

pig site:en.wikipedia.org

Underligt nog får man även sökresultat på andra webbplatser. Det har att göra med att de använder bilder från Wikipedia utan att ha någon lokal kopia av dem. Det kan kanske vara bra för sajter utan statistikinsamling som vill upptäcka användning av deras bilder men det borde gå att lösa på annat sätt.

Featured pictures – Utvalda bilder
Regelbundet väljs informativa, chockerande, imponerande, vackra eller på annat sätt bra bilder ut från Wikipedian. Utvalda bilder syns en tid på första sidan och arkiveras sedan. Det hela kallas för ”Featured pictures”.

Många av dessa bilder har en creative commons licens eller är på annat sätt fria bilder: Featured pictures in Wikipedia

Två bra bilder från Wikipedia
Här är två bilder som valts ut till ”featured pictures”. Båda bilderna saknar helt copyright.

Carta Marina är den tidigaste kända kartan över Skandinavien:

Akilles offrar till Zeus. Från den tidigaste kända illustrerade Iliaden (mer).

Tidig arabisk konst
En del liknande bilder finns det några stycken samlade föreställande tidig arabisk konst. Ofta är dessa målningar ganska färgglada på ett sätt som tydliggör vad skissen föreställer. Det blir ofta väldigt elegant som vi se i en teknisk skiss från Al-Jazari gjord under 1200-talet hittad i Wikipedia:

Fler foton och text till dem finns här: Tidig arabisk konst i min blogg om konst och fotokonst. Den bloggen är tråkigt nog ganska inaktiv nu men är ett långsiktigt projekt. Särskilt vill jag ananlysera hur visuell konst påverkar och formar samhället.

Kinesisk konst
Den här typen av äldre målningar har ofta ett tydligt konstnärligt värde. Det är ju också naturligt. De skiljer sig från vad som är vanligt idag för skisser. Därför har de ett värde även i moderna artiklar på webben i t.ex. faktarutor med kulturhistoria. De ger ett visuellt värde som ökar läsarnas värde. Hur målningarna ser ut skiljer sig väldigt mellan olika kulturområden. Vi gör detta ofta i Nyfiken vital och vi kan se ett exempel i följande karta för akupunktur (användes i vår uppslagsbok under akupunktur):

Även denna illustration hittades med Wikipedia.

Annonser

2 kommentarer »

  1. […] commons och teckningar av tobak De bästa bilderna i Wikipedia Creative Commons bilder för bloggare på Flickr Att illustrera koncept Bilder från webbutiker […]

  2. […] Från: Wikipedia […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: